Kawan-kawan =D

Tuesday, 27 August 2013

Rentetan Terawih 2013

?ِ?ْ?ِ ???ّ?ِ ???َّ?ْ?َ?ِ ???َّ?ِ?ْ?ِ
???َّ??َ?ُ ?َ?َ?ْ?ُ?ْ ?َ?َ?ْ?َ?ُ ????ِ ?َ?َ?َ?َ??ُ?ُ







P
erjalanan Terawih 2013

Assalamualaikum..

 Saja nak cerita pengalaman terawih aku yang tak berapa nak cukup sebulan neh huh.. Walaupon Syawal pon dah nak abeh, tapi aku still nak cita jugak pengalaman aku..


B
erbekalkan azam baru, aku berusaha sehabis baik untuk p terawih tiap2 ari tahun neh..

A
ku try sehabis baik untuk p terawih hari2.. Tapi first night terawih pon dah kantoi tak pi sebab elektrik tadak kat umah.. Bertapa kat umah tunggu TNB mai.. Adeh, memang sedih la kan.. Punya la semangat balik keja tu, nak p terawih, tapi bila sampai umah, “aik, gelap?”..


Malam ramadhan pertama


Malam kedua dan seterusnya aku p dengan jayanya.. Kalo tak pi pon, tak pi sebab ada alasan yang kukuh, bukan sebab malas.. Hari pertama, kedua tu memang la rasa agak letih, tak larat etc.. Walaupon buat 8 rakaat je, tapi terlintas kat dalam kepala “bila nak abeh ni?” Tapi bila dah ari2 buat, kita pon dah boleh adapt solat banyak rakaat, dah tak jadi masalah dah.. Siap boleh pulak cakap “aik, nak abeh dah?”

-
Aku terawih kat surau kampung aku, surau tu kecik ja.. Yang aku perasan, malam first aku pi, saf perempuan penuh.. Cukup tiga saf.. The next day, agak terkejut, tinggal satu setengah saf ja.. “Huh, mana lagi satu setengah?” Positif kan minda, 'malam tu hujan rintik2, so ramai yang tak pi'..
T
he next day tak hujan, tapi tak penuh jugak.. Dan sampai ke sudah, tak penuh dah tiga saf..

-
Tapi dugaan jugak la kan, sampai umah pukoi 2000.. Rushing solat maghrib, mandi, makan.. 2030 dah p surau.. Letih dowh.. Tak dan nak rehat.. Tapi tak pa, setahun sekali kan.. Tahun depan belum tentu aku dapat rasa lagi ke tak.. Ajal maut tadak sapa tau kan.. Kadang2 tu terawih sambil menguap, rasa macam nak tumbang huh.. Malu seh..

-
Kalau dulu, diorang akan aturkan jadual moreh.. Malam ni, orang ni buat moreh.. Esok, orang tu buat moreh.. Tapi skang ni dah tak buat macam tu.. Sapa rasa nak buat, bagitau je nak buat bila.. So akan ada malam yang ada moreh, ada malam yang tadak moreh.. Tapi bila ada moreh, lepas solat, dengarla tok bilal tu cakap “jangan balik lagi oii, malam ni da moreh haha”
A
ku pulak keep asking bapak aku “ayah, bila kita nak buat moreh ni?”
S
ampai bapak aku nak muntah dengar soalan tu.. Dan mak aku baik punya pilih malam Ahad..

-
Yang tak bleh blah, tengah best2 isi mi goreng dalam tupperware, tiba2 “plup”.. Elektrik padam hahaha.. Aku ingat rumah kitorang ja, rupa2nya satu kampung gelap.. Mak aku kata “abehla kita zati, sapa nak makan banyak2 neh”
Hahaha kita bungkus antaq kat umah la”
M
ak aku cakap “orang baru lepas buka posa, sapa la yang nak makan lagi”
Hehe betoi jugak.. Tunggu je la kot2 da orang p surau”

Malam turn kitorang punya moreh

-
Kitorang pon keep tunggu dan tunggu, tapi tak nampak pon orang yang keluar p surau.. Adeh..
A
t last, bapak aku p skodeng surau.. Bapak aku balik n cakap “ada la dua tiga orang kat surau”
A
lhamdulillah, ada jugak orang..Dan malam tu 18orang p terawih.. 9 lelaki 9 perempuan.. Dan mi goreng mak aku abeh jugak..
D
apat pengalaman baru jugak: pengalaman solat dalam gelap dan panas..