Kawan-kawan =D

Friday, 6 September 2013

Kenangan Ramadhan 2013

?ِ?ْ?ِ ???ّ?ِ ???َّ?ْ?َ?ِ ???َّ?ِ?ْ?ِ
???َّ??َ?ُ ?َ?َ?ْ?ُ?ْ ?َ?َ?ْ?َ?ُ ????ِ ?َ?َ?َ?َ??ُ?ُ
(ENTRY NI PENUH DENGAN TULISAN DAN ENTRY NI SANGAT PANJANG)
 still nak update pasal Ramadhan walaupon Syawal pon dah abes huh =,='

Assalamualaikum..

Sedar tak sedar, dah sebulan kita berpuasa, Ramadhan pun dah berlalu..
Alhamdulillah, kita dah berjaya mengharungi bulan Ramadhan dengan jayanya..
Yeah, a big clap for us..

*clap, clap, clap

^_^Y

…............................................................................................................................................................

Bagi aku, Ramadhan tahun ni la yang paling bermakna buat aku.. Aku try sehabis baik untuk jadikan Ramadhan tahun ni Ramadhan yang paling hebat, paling berharga, paling berguna berbanding Ramadhan sebelum ni..

Kalo Ramadhan yang lepas, aku just buat benda yang basic.. Solat lima waktu dan puasa (solat pon da yang terkantoi gak sebenarnya).. Still buat benda2 yang lagha.. Still enjoy listen to all-the-song-yang-melalaikan.. Terawih pon tak penah p..
Dengan alasan keja balik lambat.. Rutin harian sebelum Ramadhan dengan Ramadhan sama ja.. Yang bezanya hanya lah bulan Ramadhan tu kena puasa.. So aku still tak dapat nak rasa sebenar2nya nikmat Ramadhan tu..

Jadi, menjelang Ramadhan 2013, aku dah pasang niat, pasang tekad, aku tamau Ramadhan aku this year just berlalu begitu saja macam tahun2 lepas.. Tapi da jugak yang kantoi huh..

è Aku try pi terawih setiap malam.. Kalo tak pi pon, sebab memang ada hal yang takleh elak.. Bukan sebab malas..

è Bangun pagi, sebelum sahur, aku try jugak untuk solat sunat sekurang2nya 2 rakaat.. Tapi kalo sempat, buat la lebih.. Tapi kantoi sebab aku selalu bangun lewat..

è Novel pon, aku tinggal la dulu novel2 cinta-lovey-dovey bagai.. Aku just sentuh Simfoni Cinta – Hilal Asyraf dgn Contengan Jalanan – Hlovate, Anthem (Hlovate), Sinergi(Hilal Asyraf).. Eceh, banyak la pulak novel yang aku baca.. Yang ni pon kantoi sebab aku tersangkut pulak dengan cerpen kat SINI.. Adeh.. Dugaan2..

è Dan Al-Ma'thurat tak tinggal langsung hehehe.. Setiap pagi memang akan baca.. Tapi petang dak la.. Kalo sempat, aku baca la.. Harap2 benda ni aku pegang sampai lepas Ramadhan la..

è Tapi Al-Quran tak sempat nak khatam.. Alasan sebab keja.. Logik dak? Sekarang keja, next year study pulak.. Boleh buat dak tahun depan? Kena usaha lagi double dari tahun ni la kan.. Aku nak jadi macam Akmal (Contengan Jalanan).. Dia pon study, tapi dia boleh luangkan masa dia untuk beribadat, kenapa aku tak boleh.. So, aku pon boleh.. Yakin boleh..

è Bila sampai Ramadhan ke-15, radio dah start pasang lagu2 raya.. Seriusly, dulu aku rasa la jugak excited nak raya.. Tapi this year, aku rasa tadak semangat sebab aku rasa macam aku tak puas lagi nak beribadat di bulan Ramadhan.. Bila 15 Ramadhan pon dah start bukak lagu2 raya, aku rasa sedih.. Sebab aku dok rasa macam depa pakat dok hambat Ramadhan tu pi cepat2 la pulak, tak ke? Ke perasaan aku je?

è FB pon jarang bukak huh.. Just check email dan tengok list pemenang GA Ramadhan AbgFeroz..

è Tv pon jarang tengok dah.. Malam2 memang confirm la tak tengok sebab terawih.. So no more Dewi Lasak, no more Kisah Cinta, no more NCIS.. Siang2 pulak keja.. Tapi ada satu yang aku tak tinggal -: FairyTail.. Memang pagi Ahad akan tercangak jugak depan Tv..

Dan niat aku tercapai.. Aku pernah niat, kalo aku jadi sponsor mana2 GA, hadiah pertama yang akan aku bagi, CONTENGAN JALANAN – Hlovate..



Novel tu bagi kesan yang sangat2 kat aku. Dan sempena Ramadhan ni, NanaMeer dapat Contengan Jalanan dari aku hahahaha.. Nama je sempena Ramadhan, tapi bulan Syawal baru bagi kat dia.. Hehe sori ye dik, Edo lambat pos..


Buat masa ni, apa yang aku azam untuk Ramadhan kali ni tercapai walaupun tak tercapai dengan sempurna.. InsyaAllah, kalo dipanjangkan umur, next year, tingkatkan usaha =D



1 comment:

  1. bagusla... smoga kta sama2 dapat merasai lagi ramadhan tahun depan..

    ReplyDelete