Kawan-kawan =D

Saturday, 28 July 2012

Lirik #3 ---> DJ Fuzz ft. Altimet & Salam - Bangkit

?ِ?ْ?ِ ???ّ?ِ ???َّ?ْ?َ?ِ ???َّ?ِ?ْ?ِ
???َّ??َ?ُ ?َ?َ?ْ?ُ?ْ ?َ?َ?ْ?َ?ُ ????ِ ?َ?َ?َ?َ??ُ?ُ

DJ Fuzz ft. Altimet & Salam - Bangkit

Bangkit bila ditolak jatuh bangunlah semula
Bangkit bila diluka nanti pulihlah semula
Bangkit biar bersusah dulu nanti senang semua
Sakit pada luka kan pulih semula
Bangkit

Dengan nama yang Maha Esa
Maafkan aku aku terlena
Mata buka tapi aku leka
Sekarang kita sedia pasang deria kita lebih peka

Siap gerak gempur
Siap rentak tempur
Redah onak lumpur
Maju tiada undur
Tak kenal uzur hingga jasad kita terkubur
Kalau kurang kaki tangan lutut dan siku dihulur

Ini malam kita pakai tanjak songsang
Askar jati gerak senyap yang lain berkompang
Berani segorombolan tak takut bila seorang
Kuatkan benteng jangan ada yang berlobang

Bangkit bila ditolak jatuh bangunlah semula
Bangkit bila diluka nanti pulihlah semula
Bangkit biar bersusah dulu nanti senang semua
Sakit pada luka kan pulih semula

Bangkit bila ditolak jatuh bangunlah semula
Bangkit bila dijajah boleh tawanlah semula
Bangkit ingat ketua dulu supaya jalan lurus
Kalau tidak ditepi bendung ku tak berakar

Sabit kau umpama cahaya
Yang menyinari bumi
Kau umpama Hang Jebat
Yang melindungi hak dirinya
Kau umpama senjata
Yang melindungi tanah
Sememangnya pendekar yang gagah perkasa

Mana Tun Fatimah
Mana semangat Tun Teja Datuk Maharajalela
Mana cucu Datuk Merah
Keberanian Sarjan Hassan dan Leftenan Adnan
Mari memartabatkan perjuangan Datuk Bahaman

Keris dulu dalam tangan sekarang dalam otak
Paling tajam tak perlu hunus keluar tengkorak
Catur congak cukup sebelum langakah diorak
Tanpa rancangan rapi dah tentu kemenangan rosak

Rapat-rapatkan saf dan buka kuda-kuda
Bila bersatu tunggu lihat siapa berani cuba
Yang akan datang menaruh pada yang semasa
Bangkitlah nusantara

Bangkit bila ditolak jatuh bangunlah semula
Bangkit bila diluka nanti pulihlah semula
Bangkit biar bersusah dulu nanti senang semua
Sakit pada luka kan pulih semula

Bangkit bila ditolak jatuh bangunlah semula
Bangkit bila dijajah boleh tawanlah semula
Bangkit ingat ketua dulu supaya jalan lurus
Kalau tidak ditepi bendung ku tak berakar

Jadi bangkit berkumpul di bawah panji berbulan sabit
Tak sujud pada sesiapa di bawah langit
Tak mengalah walaupun betapa sakit
Sebelum layar bahtera mari kita

Berakit-rakit ke hulu berenang-renang ke tepian
Bersakit-sakit dahulu bersenang senang kemudian
Kemudian

Bangkit bila ditolak jatuh bangunlah semula
Bangkit bila diluka nanti pulihlah semula
Bangkit biar bersusah dulu nanti senang semua
Sakit pada luka kan pulih semula

Bangkit.. bangunlah semula
Bangkit.. tawanlah semula
Bangkit.. umpama cahaya



Detektif Conan #3 - Watak (part 1)

?ِ?ْ?ِ ???ّ?ِ ???َّ?ْ?َ?ِ ???َّ?ِ?ْ?ِ
???َّ??َ?ُ ?َ?َ?ْ?ُ?ْ ?َ?َ?ْ?َ?ُ ????ِ ?َ?َ?َ?َ??ُ?ُ
Asalamualaikum..
Haha dah lama aku tak update pasal Detective Conan kan..

Ni list watak-wataknya..

Edogawa Conan


Kudo Shinichi



Ran Mouri



Hatttori Heiji


Ai Haibara


p/s : nanti2 la aku update len.. ngantok baru balik keja huhu..




Monday, 16 July 2012

?ِ?ْ?ِ ???ّ?ِ ???َّ?ْ?َ?ِ ???َّ?ِ?ْ?ِ
???َّ??َ?ُ ?َ?َ?ْ?ُ?ْ ?َ?َ?ْ?َ?ُ ????ِ ?َ?َ?َ?َ??ُ?ُ
Assalamualaikum..

AMARAN : Entry panjang tanpa gambar, penuh dengan tulisan..




Tringin plak nak review novelis-novelis yang aku minat kat sini..
Aku memang brusaha keras ntok collect suma novel diorang..
Saja nak share..

Ok.. Novelis yang dapat ranking paling tinggi kat ati aku ni mesti la Hlovate..
Aku sangat sangat sangat adore Hlovate..
Cara penulisan dia, gaya bahasa dia, pengalaman dia memang bagi kesan kat aku..
Actually sku suka sangat Hlovate ni sebab Hlovate ni pandai mnyampaikan mesej-mesej Islam dengan cara dia sendiri..
Walaupon guna gaya bahasa yang santai, tapi mesej tu sampai kat pembaca..
Tapi yang aku paling suka pasal Hlovate ni, cinta lepas kawen :).. (sangat sweet..)
[saya hanya penconteng picisan jalanan,bukan penulis pujangga pujaan]

Next, haa cik abang kita sorang ni.. Encik Hilal Asyraf..
Baru saja selamat mendirikan rumah tangga dengan isteri beliau, Puan Tengku Masyitah..
InsyaAllah semoga kekal sampai syurga <3
1st time aku baca novel beliau, aku dah jatuh cinta dengan gaya penulisan beliau..
Novel pertama yang aku baca ialah Terasing..
Beliau banyak menyampaikan mesej-mesej Islam dalam karya beliau..
Hilal Asyraf ni romantik tau ^^'.. Kalo tak pcaya, bacala novel beliau..
Beliau jugak selalu mendedahkan yang luahan rasa cinta tu bukan hanya boleh diluahkan kat kekasih je..
Tapi jugak kat kawan-kawan..
Hilal Asyraf – Langit Ilahi

Seterusnya, of coz la Mazni Anita..
Kenapa aku suka akak ni??
Sebab akak ni mampu menulis pelbagai jenis genre..
Akak ni akan selitkan sikit unsur misteri dalam stiap novel dia..
Akak ni slalu memanipulasikan watak2 yang ada smpai kita sdiri kadang2 pening.. (tapi aku suka ^^)
Last skali barula kita tau.. "owh dia ni sbenarnya orang ni".." Aik dia ni masih hidup rupanya?"
Tak caya??
Novel 1st yang aku beli, Street Vendetta.. Humorous + misteri sikit..
2nd, Sayangku Casper.. Fesyen + jalan2 kat France, siap da dialog bahasa France lagi..
3rd, Venom Suria.. Thriller + mistik + makhluk halus etc..
ANITA ARUSZI'S BLOG

Novelis lain yang aku minat Ramlee Awang Murshid, Fatimah Syarha, Bikash Nur Idris..
Tapi masih tak berkesempatan nak kmpul karya diorang..

Actually ramai pnulis2 lain yang best skarang neh kan..
Ada kan yang kita kenal, ada yang kita tak kenal..

InsyaAllah semoga sukses buat smua pnulis kat Malaysia..


Sunday, 15 July 2012

Renungan

?ِ?ْ?ِ ???ّ?ِ ???َّ?ْ?َ?ِ ???َّ?ِ?ْ?ِ
???َّ??َ?ُ ?َ?َ?ْ?ُ?ْ ?َ?َ?ْ?َ?ُ ????ِ ?َ?َ?َ?َ??ُ?ُ
Assalamualaikum..

\

"Jika ALLAH SWT memakbulkan doamu, maka Allah meneguhkan kepercayaan mu kepadaNya",


"Jika ALLAH SWT menangguhkan doamu, maka ALLAH menguji kesabaranmu",


Jika ALLAH SWT TIDAK MEMAKBULKAN doamu, maka ALLAH telah merancang sesuatu yang lebih baik buatmu".

p/s : Aku yakin Allah telah merancang sesuatu yang lebih baik untuk aku :)



Pilih Kasih

?ِ?ْ?ِ ???ّ?ِ ???َّ?ْ?َ?ِ ???َّ?ِ?ْ?ِ
???َّ??َ?ُ ?َ?َ?ْ?ُ?ْ ?َ?َ?ْ?َ?ُ ????ِ ?َ?َ?َ?َ??ُ?ُ
Assalamualaikum..

Tadi aku dengaq mak aku cita kat bapak aku *curi dengaq haha
Kawan mak aku neh da sekor kucing baru beranak..
Anak dia sekor itam, sekor putih..

Bla anak dia yang putih ni nak menyusu, dia bagi..
Tapi bila anak dia yang itam ni nak menyusu, dia tendang..
Ceh diskriminasi btoi..
Xsangka kucing pon pilih kasih jugak..
Ala2 dasar aperteid plak *btoi tak aku eja??

Mak aku bagi tip baik punya kat tuan punya kucing neh..
"nanti kalo ang tengok kucing tu tendang lagi anak dia, ang pi jentik telinga dia.."

Haha Bibi slalu kena jentik telinga dengan mak aku kalo dia wat salah..

Bibi

Penah sekali tu dia muntah kat dalam umah, mak aku jentik telinga dia..
Satu ari mak aku bebel kat dia..
Dia pon macam tau2 je yang mak aku ni dok bebel kat dia..
Langsong dia tak masok umah haha


p/s : Got to go.. nak pi umah makngah, makan durian..